fbpx

29-03-2023

Sådan kom ukrainske Olha og Natalia i arbejde på H. Daugaards lager

Da Per, H. Daugaards lagerformand i Vamdrup, modtog et opkald med en forespørgsel fra Kira, som er integrationskonsulent hos Kolding jobcenter, var Per ikke i tvivl om, at H. Daugaard ville hjælpe.

Forespørgslen lød på, om vi hos H. Daugaard havde arbejde til to kvinder, Olha og Natalia, som er flygtet til Danmark fra Krigen i Ukraine.

Olha kom til Danmark i marts 2022 og Natalia i juni 2022, og de har længdes efter at komme i gang med at arbejde for at få en normal hverdag, hvor de tjener deres egne penge. Og nu arbejder Olha og Natalia på H. Daugaards lagerhotel i Vamdrup i praktik, hvor de etiketterer varer på H. Daugaards lager.

Flygtet fra Ukraine

Det hele lyder lige til. Men det har det ikke været for Olha og Natalia. De kommer begge fra et område i Ukraine, der blev besat af Rusland, som de var nødsaget til at flygte fra. De måtte pakke det, de kunne have med – og efterlade størstedelen af deres ejendele og rejse til et land, hvor de hverken kan sproget eller har noget netværk.

Heldigvis er de blevet taget godt imod i Danmark – her er det integrationskonsulenten Kira, der har ansvaret for, at de ukrainere der kommer til Kolding, kan blive etableret i Danmark på bedste vis. Det inkluderer etablering af bolig, bankkonto, sprogskole og arbejde. Formålet er nemlig, at ukrainerne skal integreres og blive selvforsynende hurtigst muligt – men det kræver den rette hjælp og støtte. For det er fx ikke nemt at blive ansat i et dansk firma, når man kun kan tale ukrainsk eller russisk.

Olha til venstre og Natalia til højre

Et samarbejde der gør en forskel

I Ukraine arbejdede Olha i en økonomiafdeling på et sygehus og Natalia som butiksassistent i en fødevareforretning. De to kvinder har lært hinanden at kende på sprogskolen i Danmark – og arbejder nu sammen hos H. Daugaard.

Selvom arbejdet hos H. Daugaard ligger langt fra, hvad de plejede at beskæftige sig med i Ukraine, er både Olha og Natalia meget tilfredse med deres arbejdsopgaver. Den største udfordring er sprogbarrieren – Olha og Natalia forstår mere dansk, end de taler – men det er der også fundet en løsning på. Lagerformanden Per har downloadet en app, som automatisk kan oversætte ukrainsk til dansk og omvendt. Og er det mere seriøse samtaler, der skal tages, så stiller integrationskonsulenten Kira op med en tolk.

Ovenstående er en succes grundet samspillet mellem virksomhederne og Kolding Kommune. Vi som virksomhed stiller arbejde til rådighed og Kolding Kommune stiller de redskaber til rådighed, som det kræver, for at medarbejderne og organisationen får en god oplevelse – så som en tolk.

Kira fortæller, at de har fået 71% i arbejde på et år – så det fungerer rigtig godt generelt.

Vi håber, vi kan tilbyde Olha og Natalia en fastansættelse fremadrettet – for de klarer det supergodt.